08 november 2007

:: etappe 1

De meningen over wat gisteren is gebeurd, lopen vanzelfsprekend uiteen. Bizar is wel dat Groen! de enige Vlaamse partij is die zich onthouden heeft bij de stemming, hoewel hun programma duidelijk vóór de splitsing pleit. Alle andere partijen hebben voor de splitsing van B-HV gestemd, dus hebben zich ook in de parlemenatire procedure ingeschakeld. Negatieve commentaar geven op de stemming van gisteren, komt dus bijzonder hypocriet over. Het spijt me, Gennez, maar jullie hebben 20 jaar lang vanuit de meerderheid de mogelijkheid gehad om te werken aan die onderhandelde oplossing.

Maar wat belangrijker is, is wat nu gaat gebeuren. De Franstaligen hebben al laten weten dat de Vlamingen nu wel elke staatshervorming kunnen vergeten. Dat is toch wel een eigenaardige redenering. Dat er (voorlopig) niet meer over de splitsing van B-HV gesproken moet worden, is correct. Maar dat door de stemming van gisteren plots elke verdere staatshervorming onmogelijk wordt, gaat mijn (kleine) verstand te boven.

Volgens mij is de staatshervorming nu nét de belangrijkste taak van de volgende regering geworden. De stemming van gisteren maakt toch wel duidelijk dat dit land in een onmogelijke spagaat aan het raken is. België bestaat gewoon niet meer.

En als ze écht niet mee willen, komt de asymmetrische staatshervorming weer in beeld?

Labels: , ,