14 september 2006

:: de stad van de gemiste kansen

Onder het motto 'Knack covert je stad' maakt het weekblad in het zicht van de gemeenteraadsverkiezingen een dossier op over de verschillende centrumsteden in Vlaanderen. Deze week was het de beurt aan Aalst.

In de artikels (allen te vinden op de site van Knack) wordt een niet zo positief beeld geschapen van onze stad.
Eén van de meest onluisterende passages komt voor in het stukje waarin mensen van andere gemeenten onze stad bezoeken en hun indrukken weergeven. Aalst blijkt in de rest van Vlaanderen het beeld op te roepen dat de meeste van ons over de Borinage hebben.
Niet volledig onterecht, natuurlijk. Jarenlange politieke verwaarlozing werpt nu zijn vruchten af.

Een aantal kleine lichtpuntjes komen evenwel naar boven: Aalst is een aangename winkelstad met autovrije straten (uitbreiden!) en toffe terrassen op de Grote Markt.

Ik ben het absoluut eens met een aantal negatieve zaken die in de artikels aan bod komen:
1/ Aalst moet zijn infrastructuur oppoetsen: onderhoud en netheid van wegen en voetpaden moeten een prioriteit zijn (je moet maar eens met een rolstoel of een buggy door Aalst trekken)
2/ cultureel hinkt Aalst zwaar achterop. In Aalst mogen we fier zijn op figuren als Dirk Martens, Adolf Daens en Louis Paul Boon. Waarom hebben wij geen musea over die mensen? Ah! Juist! Een grote evenementenzaal is belangrijker (bemerk de naar cynisme afglijdende ironie van mijn woorden...)
3/ Aalst heeft een schat aan industrieel-historische sites (fabrieksgebouwen, arbeiderswoningen...) die staan te verkommeren. Er moet een beleid komen dat stimuleert om te investeren in de herwaardering ervan.

Deze morgen ging het in het radionieuws ook over de kwaliteiten die een goede burgemeester moet hebben. Erg verrassend kon je het resultaat niet noemen: een ploeg kunnen leiden, op lange termijn denken en integer zijn.
Ik ken de dames en heren van het Aalsterse schepencollege onvoldoende om te weten hoe ze op die eerste kwaliteit scoren, maar dat ze zwaar tekort schieten op de overige twee, mag intussen toch voor iedereen duidelijk zijn.

De radioreportage werd afgesloten met de boodschap dat we als kiezer zelf in handen hebben of we bestuurd willen worden door BV's en schone gezichtjes of door bekwame mensen. In optimistische buien droom ik soms dat laatste voor Aalst.

Labels: ,