05 januari 2008

:: de postjesregering

6 maanden lang worden we nu al overstelpt met nieuwe politieke termen. De ene al wat origineler dan de andere. De ene beeldspraak al wat treffender dan de andere. Kampioen van al dit taalkundige geweld is ongetwijfeld N-VA-voorzitter Bart De Wever. Maar ook andere kopstukken van de N-VA laten het niet aan hun hart komen. Zo lanceerde Vlaams minister Geert Bourgeois onlangs nog 'de postjesregering'.

'Aan franstalige kant een postjesregering', zo luidt het volledige citaat eigenlijk. Maar onze immer vluchtige en uiterst accurate media maakten daar al gauw gewoon 'postjesregering' van. Bourgeois viseerde uiteraard vooral de PS (herinner u de verstrikkingscampagne), maar visionair als ze zijn, dachten journalisten door een kleine inkorting van het citaat voor nog meer deining te kunnen zorgen. Op wat kribbige reacties van CD&V na, was het hen ook nog bijna gelukt.

CD&V wil graag doen geloven dat het hen niet om die ministerposten te doen is. Helaas spreekt de praktijk hen tegen: ze stappen in een interimregering (met bijhorende portefueilles) onder de voorwaarde dat Leterme na 3 maanden premier mag worden. Onder druk van hun congres werd daar achteraf nog eens expliciet aan toegevoegd dat een grote staatshervorming wel degelijk nodig blijft.

En wat te denken van Pieter De Rem? Op nog geen maand tijd heeft hij niet minder dan 3 buitenlandse reizen ondernomen. Ik moet het even opzoeken, maar ik denk dat zelfs zijn illustere voorganger Flahaux dat niet voor mekaar heeft gekregen.

Voelt Pieter De Rem misschien dat zijn ministerschap van korte duur zal zijn? Kwatongen beweren immers dat zijn postje tot op het allerlaatste moment aan de N-VA is aangeboden. Ik ken alvast één inwoner van Aalter die graag het Vlaams kartel wil zien springen.

Labels: