26 september 2007

:: schoenmaker (2)

Op aangeven van de twee grote vakbonden werd gisteren een petitie gelanceerd tegen 'de splitsing en voor de solidariteit in België'. Meteen werd het onding gretig ondertekend door "verrassende" namen als Walter Zinzen, Kristien Emmerechts, Wim Opbrouck, Kim Gevaert... Kortom, het voltallige BV-leger voelt zich geroepen om nog eens een lans te breken voor de status-quo in België.

Dat het initiatief vanuit de vakbondshoek komt, is weerom tekenend. Mijn standpunt daarover heb ik hier al eens weergegeven.
Deze keer gaat het nog een stapje verder. Deze keer hebben ze een kudde BV's verzameld, waarvan gehoopt wordt dat 'de mensen' zich ermee identificeren. Zo hopen ze druk uit te oefenen op de onderhandelaars.

Dat in de verschillende verkiezingsprogramma's staat dat de solidariteit tussen individuen en deelstaten niet ter discussie staat, hebben de vakbonden blijkbaar niet gezien. Dat elke onderhandelende partij dat ook luidop zegt sinds het begin van de campagne voor de federale verkiezingen én ook erna, hebben de vakbonden niet gehoord. Dat in de overvloedige opiniestukken hetzelfde wordt gezegd, is hen ook ontgaan.
Dus nog maar eens: die solidariteit stáát niet op het spel.

Maar waar is het hen dan wel om te doen? Het is genoegzaam bekend dat de vakbonden (voor hun leden) instaan voor de uitbetaling van de werkloosheidsuitkeringen. Zij ontvangen daarvoor gelden van de federale overheid. Een opsplitsing van de bevoegdheid werkgelegenheid (en een eventueel strengere Vlaamse opvolging van de werklozen) zou ervoor zorgen dat zij minder inkomsten hebben.
En hoe krijg je macht? Juist, door mensen afhankelijk te maken. En dat is het enige dat hen interesseert.

Ook sp.a pleit in zijn verkiezingsprogramma voor een regionalisering van het werkgelegenheidsbeleid. Op Groen! na pleit dus ELKE Vlaamse partij voor die regionalisering. Maar daar hebben de ondertekenende BV's wellicht nog niet over nagedacht.

Labels: , ,

18 september 2007

:: la poupée qui fait non

Ik weet dat dit stukje journalistieke spitsvondigheid door een aantal mensen beschouwd wordt als tendencieuze berichtgeving. En misschien hebben ze ook wel gelijk en hoort dit eerder thuis in een satirisch actualiteitsprogramma dan in een uitzending van Ter Zake.
Ik kon er in elk geval smakelijk om lachen...


Labels: , , ,

:: 'heb ik gelijk, of heb ik gelijk?'

Wat een opdoffer moet dat geweest zijn voor de praatgasten van de Zevende Dag vorige week, toen ze deze ochtend in Het Laatste Nieuws lazen dat de helft van de Vlaming een onafhankelijke staat wil.
Wat een streep ook door de rekening van hoofdredacteur Luc Van der Kelen (eveneens lid van B-Plus, zie eerder bericht). Hij orakelt nu al een paar weken dat het gedaan moet zijn met die starre Vlaamse houding. "De mensen willen dringend een regering. De mensen willen oplossing voor de sociaal-economische toestanden. Die staatshervorming beroert niemand", poogt hij ons geruime tijd wijs te maken.

Niet dus. Niet minder dan 70% van de Vlamingen heeft vertrouwen in Leterme (terwijl dat voor de verkiezingen telkens ongeveer 60% was). Bart De Wever wordt gezien als de beste onderhandelaar.

De Vlaming apprecieert dus het werk van het Vlaams kartel. Dat er geen regering gevormd wordt, ligt dus niet aan de houding van de onderhandelaars aan deze kant van de taalgrens. Deze enquête bewijst dat die houding gelegitimeerd is.

Een hart onder de riem voor de veel geplaagde De Wever en Leterme. Proficiat, heren.

Labels: , ,

11 september 2007

:: Siegfried laat opnieuw van zich horen

Enkele maanden terug schrok ik mezelf nog een hoedje toen VRT-hoofdredacteur Siegfried Bracke bekende dat hij feitelijk ook een separatist is. In een verkiezingsblog bekende hij dat het voortbestaan van België hem in feite ook koud liet en sloeg hij de nagel op de kop door te stellen dat het Vlaams Belang de levenverzekering van België is. Klinkt paradoxaal, maar het is een glasheldere én correcte analyse.

Nu laat Siegfried opnieuw van zich horen. In zijn VRT-blog deelt hij de N-VA-analyse dat het land in de feiten al opgedeeld is door andere beleidsvisies (over ideologische partijgrenzen heen) en compleet gescheiden publieke opinies.
Achter de schermen wordt deze mening, als we Bracke mogen geloven, zelfs door een breed gamma van partijen gedeeld. Een reden te meer, zo stelt Bracke, dat hij gelooft dat het einde van België onomkeerbaar dichterbij komt.

Voor de aardigheid laat hij zich ook nog ontvallen dat de terminologie 'België verdampt' oorspronkelijk van Karel De Gucht is. U weet wel, onze Belgische minister van Buitenlandse Zaken, die onlangs nog meende zijn diplomatieke korps te verblijden met enige overpeinzingen over pietluttige problemen als het communautaire. Voerde die man niet ooit campagne met de slogan 'redelijk onverzettelijk'?

Labels: ,

10 september 2007

:: De Morgen en Vlaams Belang: één strijd...

De berichtgeving over het (voorlopig) mislukken van de regeringsonderhandelingen is steeds meer aan het verschuiven. Waar het in het begin nog vooral de fout van de Franstaligen was, geven sommige kranten meer en meer N-VA de schuld. Die partij is niet geïnteresseerd in een regeerakkoord, ze zijn immers niet geïnteresseerd in het goed functioneren van België, dus -zo stelt dezelfde logica- doen zij er alles aan om tot een onbestuurbaar land te komen.

Ik heb daar, in alle bescheidenheid, toch een paar vragen bij. Als ik me niet vergis zit N-VA daar aan tafel als een onderdeel van het Vlaams kartel. Zij hebben de verkiezingen gewonnen met een gezamelijk programma. Dat programma is, hoewel sterk communautair getint, niet het N-VA-programma. N-VA heeft mandaat gekregen van de kiezers om dat programma uit te voeren, niet dat van hun eigen partij. En de N-VA-onderhandelaar is zich daar wel van bewust.

In haar opiniestuk van vandaag stel De Morgen-journaliste Liesbeth Van Impe dat de communautaire bocht er sowieso aankomt. Leedvermaak wordt dan het deel van het kartel, in de eerste plaats aangevuurd door Vlaams Belang.
Kan zijn, want die werkwijze is intussen bij die partij het handelsmerk geworden. Maar het zal mij ook benieuwen met welke scherpe pen De Morgen over het toekomstige akkoord zal schrijven. En ik vrees ook dat ze daarbij het onderscheid tussen partijprogramma en verkiezingsprogramma gemakshalve zullen vergeten.

Labels: , ,

06 september 2007

:: viva de verstrikking!

Vandaag verscheen het volgende bericht op Belga. Moeten we meer zeggen?

Donderdag 06 september 2007 | Bron: BELGA
Waals parlement ‘van kop tot teen gepolitiseerd’

BRUSSEL - Cliëntelisme en politisering zijn nog altijd de regel bij de aanstelling van ambtenaren in het Waals parlement. Een vertrouwelijke nota waarvan de krant Le Soir kennis kon nemen, geeft een overzicht van de quota voor elke partij.

Le Soir schrijft donderdag dat die nota tot in de details de postjes verdeelt tussen de politieke formaties. Een raadslid is goed voor vier punten, een secretaris voor twee, een chauffeur is een punt waard, enzovoort. PS, cdH, MR en Ecolo beschikken elk over een aantal punten op basis van politieke vertegenwoordiging.

Het bureau van het parlement heeft op basis van een wet de exclusieve bevoegdheid om personeel te benoemen. Geen enkele ambtenaar ontsnapt dus aan het systeem en kan maar beter over de juiste partijkaart beschikken. In Wallonië blijft de 'theorie van de quota' van kracht.

Labels: ,

:: het water is veel te diep

Labels: ,

05 september 2007

:: B-plus historici

Volgens een enquête van het VRT-televisieprogramma Koppen ziet ongeveer 40% van de Vlamingen een onafhankelijk Vlaanderen zitten. Dat is, moet ik eerlijk toegeven, meer dan ik gedacht had. Ik had niet gedacht dat 40% van de Vlamingen zo rechtstreeks op die vraag bevestigend zouden antwoorden.
Dit sterkt mij in de overtuiging dat de werkelijke basis voor Vlaamse onafhanklijkheid nog groter is. Ik denk namelijk dat mensen eerder politiek-correcte antwoorden geven wanneer hen rechtstreeks, via een telefonische enquête, vragen worden gesteld. In het stemhokje sta je alleen en hoef je geen reactie te vrezen.

Wat me stoorde aan deze uitzending, was de zoveelste opvoering van oer-Belgicist Marc Reynebeau. De man werd aangekondigd als 'iemand die het kon weten, want hij heeft reeds boeken geschreven over België en is historicus'. Valt allen steil achterover van ontzag, want hier komt Reynebeau!

Voor de VRT-nieuwsredactie is het geen enkel probleem dat hij lid is van B-Plus, dat hij in ettelijke opiniestukjes in De Standaard de Vlaamse Beweging met de grond probeert gelijk te maken en dat hij in zijn boeken een meer dan gekleurde weerslag geeft van de Belgische werkelijkheid. Van objectieve journalistiek gesproken. Proficiat!

Een slim iemand zie me ooit herhaaldelijk: "Van mensen die in Congo geboren zijn, moet je altijd opletten." Terrecht.

Labels: , ,